Sporla tanışınca hayatı değişti
İlimizde küçük yaşta tandıra düşüp bedensel engelli olan 18 yaşındaki Mevlüt Erdenci, sporla tanıştıktan sonra hayatı değişti.
Başarısını 23 yaş altı dünya tekerlekli sandalye basketbol Şampiyonası´nda Türkiye takımında yer alarak devam ettirdi. Küçük yaşta tandıra düşüp bedensel engelli olan Mevlüt Erdenci (18), iç dünyasına çekilerek insanlardan uzak durmayı tercihe etti. Daha sonra Muş Bedensel Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü ile tanışan Erdenci, birinci ve ikinci liglerde oynamaya başlayınca hayatı değişti. Muş Bedensel Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımın genç ve tecrübeli sporcusu haline gelen Mevlüt Erdenci, geçtiğimiz sezonlardaki başarılı performansıyla göz doldurması neticesinde tekerlekli sandalye basketbol U22 Genç Milli takımı seçmeleri için kampa davet edilmiş ve bu kamplarda da başarılı performansıyla ilk 12´ye girmeye hak kazandı. U22 Genç Milli Takımı ilk 12 arasında yer alan Erdenci, 08-18 Haziran 2017 tarihinde İtalya´da düzenlenen Avrupa Tekerlekli Sandalye Basketbol Şampiyonası´na katılarak takımıyla birlikte Avrupa Şampiyonu olma gururunu tüm ülkeye yaşatmayı başardı. 08-16 Haziran tarihinde Kanada´da düzenlenen 23 Yaş Altı (U23) Dünya Tekerlekli Sandalye Basketbol Şampiyonası´nda finalde Britanya´ya yenilerek, ikinci oldu. Genç Milli Takımında yer alarak Ay Yıldızlı bayrağı dalgalandırmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Erdenci, tandıra düşüp bedensel engelli olduğu için içine kapandığını ve spor sayesinde yeniden hayata tutunduğunu söyledi. Evden çıkmaya çekindiğini ifade eden Erdenci, şimdi ise Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında Türkiye´yi temsil ettiğini belirtti. Diğer engellilere seslenen Erdenci, kendi hayatından örnekler vererek başarılı olmaları için hiçbir engelin olmadığını söyledi. Muş Bedensel Engelliler Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı Başkanı Bedri Korkmaz ise, Mevlür Erdenci´nin başarısından ve ülkeyi temsil etmesinden dolayı gurur duyduklarını dile getirdi.
“Spor İle Tanıştım ve Spora Âşık Oldum”
Üç yaşında ekmek tandırına düştüğünü ve daha sonra el ve kollarından sakatlandığını kaydeden Mevlüt Edenci, sakatlanmadan sonra eve kapandığını ve evden çıkmaz olduğunu belirterek, spor ile tanışıp spora âşık olduğunu söyledi. Spor yapmanın hoşuna gittiğini ve milli takıma çağrıldığını daha sonrasında ise dış devletlere gitmeye başladıklarını ifade eden Erdenci, “Ben üç yaşımda ekmek tandırına düştüm. Ondan sonra el ve kollarımdan sakatlandım. Ondan sonra eve kapandım ve evden çıkmaz oldum. Daha sonra spor ile tanıştım ve spora âşık oldum. Spor yapmak çok hoşuma gitti ve milli takıma çağrıldım ve daha sonra dış devletlere gitmeye başladık. Oralara gittiğimizde bayrağımızı göndere çekmek istedik. Azmettik ve bayrağımızı en üste çıkarmayı başardık. Biz Avrupa şampiyonasında birinci olduk. Sonrasında dünya şampiyonasına katıldık ve aynı azmi orada göstermeye çalıştık. Biz orada da bayrağımızı göndere çektik fakat orada İngiltere bizi baya bir zorladı. Fakat biz dünya şampiyonasında 2. Olmayı bardık. Dünya şampiyonasında 2. Takım olduk. Türkiye tarihinde kimse bu dereceyi alamamıştı. Dolayısıyla bu bir ilk oldu. Bayrağımızı en üste çektiğimiz için bizde çok mutlu olduk. Türkiye ismini dünyaya duyurduk” diye belirtti.
Engelli İnsanlara Seslendi
Konuşmasının devamında engelli insanlara seslenen Erdenci, engelli olmanın spora ve başarıya engel olmadığını ve engelli insanlarında büyük başarılara imza atabileceklerini kaydederek, “Engelli olan kardeşlerimiz, kimseye bir faydamız olmuyor diye düşünmesinler. Bizde öyle düşünüyorduk ama sonra farkındalık oluştu ve bayrağımızı en üste çektik. Ben isterim ki bütün engelli kardeşlerim gelip spor ile tanışsınlar. Çünkü hem kendilerine hem de ülkeye çok faydası oluyor. Bunun gururu çok güzel oluyor. Her şeyi bayrağımız için yaptık. Çünkü biz bu bayrağı kolay kazanmadık. Biz bunu kanımızla kazandık” şeklinde konuştu.
“İmkânımız Olursa Daha Çok Sporcu Yetiştirmeyi İstiyoruz”
Muş Bedensel Engelliler Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı Başkanı Bedri Korkmaz ise, ilimizde 15 bin engelli vatandaşın olduğunu vebunları spor ile tanışmaya davet ettiğini dile getirerek Mevlüt Erdenci´yi örnek göstererek engelli olmanın başarıya engel olmadığını ifade etti. Korkmaz, şöyle konuştu: “Muş´ta 15 bin engelli var. Mevlüt´te bunlardan birisi. 5 yıl önce getirip basketbola başlattık. Bu beş yıl içinde 2. Lig´te oynadık ve daha sonra 1. Lig´e yükseldik. Daha sonra Mevlüt´ü milli takıma çağırdılar. Milli takımda oynarken Avrupa şampiyonu oldular ve daha sonra dünya ikinciliği elde ettiler. Biz Mevlüt ile guru duyuyoruz. Çünkü Avrupa´da bayrağımızı en üste çıkardılar. Bunun için eğer bize imkân verilirse normal insanlardan daha iyi başarılara imza atacağımıza inanıyoruz. Eğer imkânımız olursa daha çok sporcu yetiştirmeyi istiyoruz. Bizim imkânlarımız nacak bu kadarına yetiyor. Kıt imkânlarla bu başarılara imza atan Mevlüt kardeşimizle gurur duyuyoruz.”