Gençlik Merkezi’nde karate eğitimleri başladı
Muş Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde karete eğitimleri verilmeye başlandı.
Muş Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde karete eğitimleri verilmeye başlarken İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada karete eğitimi almak isteyen gençler Gençlik Merkezine davet edildi. Öte yandan kurs eğitmenleri karete öğrenmenin teknikleri hakkında açıklamalarda bulundular. Karete çalışan gençlerin ciddi olmaları gerektiğini ifade eden Eğitmenler, “Karete çalışırken son derce ciddi olunmalıdır. Teorik açıdan endişelenmeden kalbinizle ve ruhunuzla çalışmanız gerekir. Gerçek çalışma krlimelerle değil tüm bedenle yapılan çalışmadır. Kendinizi beğenmekten ve gösterişten kaçınmanız gerekir. Kendinizi olduğunuz gibi görmeye ve başkalarının iyi yönlerini almaya çalışın. Başkalarının çalışmalarını sık sık takip etmek zorundasınız. Her zaman konumunuzun sorumluluk bilincine sahip olun ve ciddiyetle davranmalısınız. Karate de “önce gelen önce hizmet görür” prensibinin geçerli olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Çalışmak üretmek her şeyin önündedir. Sadece tekniğinizin gelişmesinde değil üzerinde çalışıp onun disiplinine erişime üzerine çabanızı yoğunlaştırın. Benliğinizi bir yana bırakıp kendinizi yargılayın ve karakterinizin, yeteneğinizin sürekli olarak gelişmesi yolunda çaba sarf etmeniz gerekir” ifadelerini kullandılar.
“Bir Öğrencinin Unutmaması Gereken İki Unsur; Saygı ve Sadeliktir”
Karete öğrenirken saygı ve sadelikten uzaklaşılmaması gerektiğine değine de değinen Eğitmenler, “Bir öğrencinin unutmaması gereken iki unsur; saygı ve sadeliktir. Karatenin en belirgin özelliği çalışma esnasında vücudun dik ve düzgün tutulmasıdır. Baş dik tutulurken omuzlar yana bırakılmış olmalıdır. Baş ve omuzlar arasında bir üçgen olduğu düşünülmeli hareketler esnasında mümkün olduğunca bu üçgen bozulmamalıdır. Hareketler yanlara dairesel düşünülse de genelde öne ve arkaya direk atak ve kontra ataklar şeklindedir. Bir tekniğin ilk tatbikinden önce vücut gevşek, ciğerler hava ile doldurulmuş ve zihin sakin olmalıdır. Teknik yapılırken hava kuvvetle dışarı çıkarılmalı aynı anda hara ve o hareket için gerekli vücut kasları kuvvetle gerilmelidir. Her hareketin yapılışı esnasında zihin irade ve beden tam bir uyum içinde olmalıdır. Tekniklerin uygulanması esnasında sadece harekete katılan kasların gerilmesi diğerlerinin gevşek tutulması son derece önemli bir husustur” dediler.
“Vücut Ağırlık Dağılımına Tam Bir Hakimiyet Sağlanmalıdır”
Eğitmenler, açıklamanın devamında şöyle konuştular: “Karate tekniklerini uygularken tekniğin tam olabilmesi için vücut ağırlığının ağırlık merkezine doğru yayılması ve ağırlığın doğru yönlendirilmesi çok önemlidir. Karatede duruşların temeli, vücut ağırlığının doğru merkeze yerleştirilmesidir. Vücut ağırlık dağılımına tam bir hakimiyet sağlanmalıdır. Bedene yer ve yön değiştirme hareketliliğini kazandırarak rakibe bu şekilde üstünlük sağlamak gibi temelleri geliştirmek için çalışılır. Buna göre atağın başarılı olması için uygun düşen duruş pozisyonlarının iyi kavranılması gerekir.”
“Uzakdoğu Sporlarının En Belirgin Özelliği Çalışma Esnasında Vücudun Düzgün Olmasıdır”
“Atak yaparken savunma yaparken, yön değiştirirken bir duruştan diğer bir duruşa geçilmesi gerekir” diyen eğitmenler, “Savunma, atak, yön değiştirme ve benzeri değişen şartlara tamamen uyan çeşitli duruş pozisyonları düşünülmüştür. Her değişik duruş pozisyonu geometrik ve mekanik olarak uyumlu olup bütün hareket elemanlarının azami güçle çabuk etkin ve potansiyellerinin en uç noktasında kullanılması sağlar. Uzakdoğu sporlarının en belirgin özelliği çalışma esnasında vücudun düzgün olmasıdır. Boyun ve baş dik tutulurken omuzlar rahat ve yana bırakılmış olmalıdır. Baş ve omuzlar arasında bir üçgen olduğu düşünülmeli hareket esnasında mümkün olduğunca bu üçgen bozulmamalıdır. Buna göre duruş tekniklerinin azami bir etki ile uygulanabilmesine zemin hazırlayan gücü ve dengeyi ve güçlü bir temeli sağlayan vücudun önceden belirlenmiş vaziyetini ifade etmektedir” şeklinde konuştular.
Muş Ovası Gazetesi