Dağ Kayağı eğitimi Muş’ta yapılacak
Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun 2017 yılı faaliyet programında yer alan dağ kayağı eğitim faaliyetleri 11-19 Şubat 2017 tarihlerinde ilimizde gerçekleştirilecek.
2006–2008-2009 yılları Dağ Kayağı faaliyetlerini ilimizde gerçekleştiren Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) 2017 yılı dağ kayağı faaliyetini de ilimiz de gerçekleştirecek.
2006–2008 -2009 yıllarında ilimizde gerçekleştirilen TDF faaliyetine toplam 98 sporcu katılmıştı.
SPORCULAR KATILACAK
TDF´nin 2017 yılının ilk faaliyetlerinden birini ilimizde gerçekleştirmesi ilimiz için büyük bir gurur kaynağı haline geldi. Yaz ve kış eğitimlerini ülkemizin çeşitli bölgelerinde gerçekleştiren dağcıların, dağ kayağı faaliyetine 15 sporcunun yanı sıra TDF Başkanı Ersan Başar ve idarecileri katılacağı belirtildi.
Türkiye Dağcılık Federasyonu Muş İl Temsilcisi Ve MUDOSK Başkanı Mehmet Çağlayan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “2006 Yılında 32 sporcu ve idareci, 2008 yılında 50 sporcu 5 idareci, 2009 yılında 39 sporcu 6 idareci ilimizde 8 gün olmak üzere toplam 24 gün kaldılar” dedi.
“EV SAHİPLİĞİ YAPMASI ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”
TDF´nin ilimizde gerçekleştireceği 2017 yılı faaliyetine de değinen Çağlayan, “Türkiye Dağcılık Federasyonunun ilimizde yaptığı ve yağacağı faaliyetler ilimizin bu alanda gelişmesi acısından önemli. Muş il temsilcisi olarak ilimizde Kış aylarında yağan karın kaliteli olması ve dağ kayağı eğitimlerinin burada yapılması konusunda elimizden geleni yapıyoruz. Türkiye Dağcılık Federasyonu faaliyet programında yer alan eğitimlerin devamı gelecektir, elimizden geldiği kadar Muş´un sporuna katkı sunmaya çalışıyoruz. Bundan sonraki hedefimiz Dağ kayağı yarışmalarını ilimizde yapmak ve 23 km´lik bir parkura sahip olan Muş´un ileriki tarihlerde dağ kayağı dünya şampiyonası için ev sahipliği yapması için de çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.
DAĞ KAYAĞI NEDİR
Çağlayan Dağ kayağı ile ilgili de bilgi verdi: “Diğer kayak çeşitlerinden farklı olarak dağ kayağı; kış kampçılığı, çığ bilgisi, dayanıklılık, güç ve kondisyon gerektiren bir spor dalı olmasının yanı sıra, özellikle temel kayak eğitimi ve derin karda kayma deneyimi gerektirmektedir. Birtakım zorluklarına rağmen dağ kayağı; doğa ile tamamen iç içe, tırmanma ve iniş şeklinde yapılan bir kayak çeşididir.
Dağ kayağı tek başına yapılmaması gereken sporlarımızdan biridir. Kayakçıda bunun bilincinde olarak hareket eder ve hiçbir zaman güvenlik faktörünü göz ardı edemez. Güç ve kondisyonu birbirine yakın olan üç yada dört kişilik guruplar, dağ kayağı için idealdir. Grupların, yola çıkmadan, hava raporunu alması ve hipodermiye karşı dikkatli olması, dağ kayağında bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Aksi halde, doğada istenmeyen durumlarla her zaman karşılaşmak mümkündür.”
“MUKAVEMET KAYAĞI İLE KARIŞTIRILIYOR”
“Dağ kayağı ülkemiz için pek bilinen bir spor dalı değildi. Yabancıların ülkemize turizm amaçla gelip, dağlarımızda tırmanmasıyla başlamıştır. Bu nedenle önceleri tur kayağı olarak biliniyordu. Dağ kayağı genellikle mukavemet kayağı ile karıştırılmaktadır. Eğer bir benzetme yapmamız gerekirse, dağ kayağını; alp disiplini kayak ile mukavemet kayağının bileşiminden doğmuş yeni ve farklı bir tür olarak tanımlayabiliriz.”
“FARKLI BİR YAPIYA SAHİP”
“Dağ kayağı diğer kayak türlerine göre oldukça farklı bir yapıya sahiptir. Alp disiplini kayakta, snow track adı verilen araçla, kar ezilerek bir pist oluşturulur ve mekanik tesislerle yukarı çıkılarak yukarıdan aşağı kayılır. Yani alp kayağında, tamamen düzenlenmiş ve sınırlandırılmış bir alanda kayma durumundasınızdır. Mukavemet kayağında ise, ezilmiş piste ihtiyaç duyulmamakta birlikte, karın “bol kar” adı verilen şekilde derin olmaması gerekmektedir. Ayrıca mukavemet kayağında fazla tırmanış gerektirmeyen düzayak parkurlar kullanılmaktadır”
“ÖZGÜRCE DOLAŞABİLİRSİNİZ”
Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü: “Dağ kayağı ise derin ve her çeşit karda yapılan, tamamen pist dışı, yerine göre uzun tırmanışların yapıldığı koşulsuz ve bağımsız bir doğa sporudur. Dağ kayağı günü birlik geziler şeklinde yapılabileceği gibi, birkaç gün sürecek etkinlikler şeklinde de yapılabilmektedir. Dağ kayağı ile dağlarda ayaklarınıza kayaklarınızı takıp, çadırınızı ve sırt çantanızı yüklenip, istediğiniz gibi özgürce dolaşabilirsiniz. İstediğiniz zaman, uçsuz bucaksız yamaçlardan kayabilir, beğendiğiniz yere çadırınızı kurup kamp yapabilir ve bir gün sonra tırmanışınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Dağ kayağı aynı zamanda kış kampçılığı ile birleşmektedir.”
Fırat Demir / Haber 49 Gazetesi