Okçuluk sporu yaşatılıyor
Muş Okçular ve Atıcılar Kulübü Derneği ile Muş Alparslan Üniversitesi Okçular Topluluğu tarafından bir etkinlik düzenlenerek Okçuluğa dikkat çekildi.
Unutulmaya yüz tutmuş sporlar arsında bulunan Okçuluk sporu yeniden yaşatılmaya çalışılıyor. Muş Okçular ve Atıcılar Kulübü Derneği ile Muş Alparslan Üniversitesi Okçular Topluluğu tarafından okçuluğa dikkat çekildi. ‘Ya Hak´ diyerek yeniden canlandırılmaya çalışılan Okçuluk, Muş Okçular ve Atıcılar Kulübü Derneği Başkanı Sabahattin Akış´ın öncülüğünde yeniden hayat buluyor. Muş Okçular ve Atıcılar Kulübü Derneği Başkanı Sabahattin Akış tarafından, atış alanında okçuluk hakkında öğrencilere; ok ve yayın nasıl tutulması gerektiği, temel kuralların ne olduğunu uygulamalı olarak anlatıldı. Yapılan ok atışlarından sonra bir değerlendirme yapan Muş Okçular ve Atıcılar Kulübü Derneği Başkanı Sabahattin Akış, ata sporumuz olan Okçuluğun gençlere aktarılması için çalıştıklarını belirterek, “Ata sporumuz olan okçuluğun Muhammed Alparslan´ın diyarı olan Malazgirt ve Muş´ta olmamasından mütevellit bu ata sporu okçuluğu genç kardeşlerimize aktarmak için böyle bir çalışmada bulunmak istedik. Şu anki dernek çalışmamız ve Muş Alparslan Üniversitesi okçular topluluğu olarak genç kardeşlerimize ´Ya Hak´ diyerek, Bismillah diyerek başlamış bulunmaktayız. Kısmet olursa ata sporumuz olan okçuluğu genç kardeşlerimizle daha güzel, daha ileriye taşıyabilmek için elimizden gelen bütün gayreti sarf etme çaba sarf edeceğiz. Muş Okçular ve Atıcılar Kulübü olarak şu anda toplamda 18 sporcumuz bulunmakta. Muş Alparslan Üniversitesi topluluğu olarak da şu anda 12 öğrencimiz aktif bir şekilde bu sporumuza devam etmektedir. Muş Alparslan Üniversitesi Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Şakir hoca ve Esra hocamız bu çalışmayla ilgili bizzat ilgileniyorlar. Broşür çalışmamızı da şu anda çalışmış bulunmaktayız” dedi.
“Herkesin Sağlıklı Yaşam Ata Sporumuz Olan Okçuluk İle Yapılacaktır”
Okçuluk sporuyla ilgilenmelerinin amacına da değinen Akış, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başta okçuluk olmak üzere ata sporlarımızın milli, tarihi, sportif, sanatsal, kültürel ve eğitim nitelikleriyle kavranması ve kültürel bir bilinç olarak benimsenmesi için çalışmalarda bulunmak, başta okçuluk olmak üzere, ata sporları ile bütün spor dallarının; bu günün ve geleceğin nesillerine sevdirmek, sporcuları eğitmek, elimizden geldikçe maddi ve manevi olarak desteklemek, kulüp olarak Muş il ve ilçelerde eğitim ve spor amacıyla ata yadigârı olan okçuluk sporunu daha güzel ve etkin bir şekilde yaygınlaştırmak aslına ve atasına uygun bir gençlik ihya etmektir. Çağdaş ve ata sporumuz olan okçuluk başta olmak üzere atıcılık ile birlikte ve bilinciyle yetişmiş bir nesil için Muş ili ve ilçelerinde yaşayan herkesin sağlıklı yaşam anlamdaki ata sporumuz olan okçuluk ile yapılacaktır.”
“Sultan Alparslan´ın Şehri Muş´ta Bu Sporla Tanıştım”
Sultan Alparslan´ın şehri Muş´ta okçuluk sporuyla tanıştığını ve bu faaliyete daha önce hiçbir şekilde karşılaşmadığını aktaran Muş Alparslan Üniversitesi Tarih Bölümü 4. sınıf öğrencisi Mizgin Tanrıkulu ise, “Sultan Alparslan´ın şehri Muş´ta bu sporla tanıştım. Bu faaliyete daha önce hiçbir şekilde karşılaşmamıştım. Bu faaliyete katılmayı istedim. Çünkü, tarihsel bir aktivite sonuçta ve bende tarih öğrencisi olarak katılmak istedim. Benden sonra gelecek olan öğrencilere de öncülük etmek isterim. Benim için bu spor çok güzel bir spor. Tarih ile iç içe olan bir spor. Burada oku tutup attığım zaman resmen tarihi hissediyormuşum gibi geliyor bana. Çok güzel bir duygu. Benim bir hedefim var, hedefi tutturmak” ifadelerini kullandı.
Muş Ovası Gazetesi